Η ανάγκη εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών σε συσκευασίες όπως οι πλαστικοί περιέκτες τροφίμων (σκαφάκια) είναι πολύ συνηθισμένη στις Βιομηχανίες Τροφίμων (ξηροί καρποί, ελιές, έτοιμα φαγητά, κ.α.). Οι μέθοδοι όμως που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα ευέλικτες και παραγωγικές. Στην Θεοδώρου Αυτοματισμοί, σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη λύση που αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.


Δείτε το Case Study στο παρακάτω video:


Η Ανάγκη

Συγκεκριμένα, η ανάγκη του πελάτη ήταν να επικολλήσει ετικέτες με μεταβλητές πληροφορίες στις 3 πλευρές της συσκευασίας:

  • Στην πάνω πλευρά, χρειαζόμασταν επιπροσθέτως και εκτύπωση των στοιχείων του περιεχομένου προϊόντος.
  • Στην κάτω πλευρά, η απαίτηση ήταν για εκτύπωση πληροφοριών ιχνηλασιμότητας (barcode, ημερομηνία λήξης, LOT).
  • Στην πλαϊνή πλευρά, η ανάγκη ήταν για επικόλληση προτυπωμένης ετικέτας με το εικαστικό θέμα του προϊόντος χωρίς εκτύπωση.

Αυτό που έκανε ο πελάτης μέχρι τώρα για την πάνω και κάτω πλευρά ήταν να προεκτυπώνει τις ετικέτες σε offline εκτυπωτές, δηλαδή εκτός γραμμής παραγωγής, και στη συνέχεια να επικολλά με το χέρι τις ετικέτες στο σκαφάκι. Με την μέθοδο της χειροκίνητης επικόλλησης δεν μπορεί να επιτευχθεί ακρίβεια και επαναληψιμότητα στην επικόλληση των ετικετών ενώ η μέθοδος της off line εκτύπωσης προσθέτει επιπλέον κόστος και χρόνο στην διαδικασία.


Η Λύση

Η προσέγγισή μας στην Θεοδώρου Αυτοματισμοί ήταν μια αυτόματη και ολοκληρωμένη stand alone λύση, χωρίς δηλαδή την ύπαρξη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στο χώρο της παραγωγής.

Το σύστημα αυτό εκτυπώνει αυτόματα και επικολλά ταυτόχρονα και με υψηλή ακρίβεια τις ετικέτες και στις 3 επιφάνειες, πάνω, κάτω και στο πλάϊ, με ένα μόνο πέρασμα του προϊόντος.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η μείωση των χρόνων εκτύπωσης και η αύξηση της παραγωγικότητας των χειριστών.

Για την λύση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν:

  • Μια Γερμανικής κατασκευής διάταξη ετικετέζας HERMA 652 COMPACT LINE, στην standard της έκδοση, αποτελούμενη από 2 κεφαλές επικόλλησης H400 VARIO, προσαρμοσμένες για επάνω και κάτω επικόλληση. Οι κεφαλές επικόλλησης H400 θεωρούνται διεθνώς οι πλέον αξιόπιστες, εύχρηστες και ακριβείς με εκατοντάδες εγκαταστάσεις σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.
  • Σε διάταξη επίσης προσαρμόστηκαν 2 μονάδες εκτύπωσης SMARTDATE της MARKEM, οι οποίες εκτυπώνουν τις μεταβλητές πληροφορίες που απαιτούνται, απ’ ευθείας στις ετικέτες.
  • Επίσης, μια ακόμη κεφαλή επικόλλησης ετικετών HERMA Η400 VARIO προσαρμόστηκε στην διάταξη για την επικόλληση  της πλαϊνής ετικέτας.


Τα Οφέλη

  • Δραστική αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της αυτοματοποίησης όλης της διαδικασίας εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών που πριν γινόταν με το χέρι.
  • Αύξηση της ευελιξίας για την επιχείρηση: Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούμε να αλλάξουμε μήνυμα εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την αλλαγή των κωδικών παραγωγής, ημερομηνιών, barcodes, κτλ, μπορούμε να εκτυπώνουμε εναλλαγές μηνυμάτων Marketing, όπως Προσφορές για τα προϊόντα κ.α. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις Βιομηχανίες Τροφίμων που προμηθεύουν Αλυσίδες Λιανεμπορίου με προϊόντα τους και στις εταιρείες που παράγουν προϊόντα private labeling για τους πελάτες τους.
  • Επιπλέον, μειώνονται οι αποθηκευτικοί χώροι ετικετών διαφόρων τύπων και περιορίζεται η πολυπλοκότητα διότι με την συγκεκριμένη λύση χρησιμοποιείται μόνο μια προεκτυπωμένη ετικέτα ενώ όλα τα μεταβλητά στοιχεία που αφορούν το προϊόν, εκτυπώνονται την στιγμή της συσκευασίας.
  • Τέλος, πετυχαίνουμε μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και από τον περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης στην διαδικασία της συσκευασίας, εκτύπωσης και επικόλλησης.


Η Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ εξειδικεύεται από το 1985 στα συστήματα Κωδικοποίησης, Ιχνηλασιμότητας και Διαχείρισης Παραγωγής. Με περισσότερες από 15.000 επιτυχημένες εγκαταστάσεις σε όλους τους κλάδους της Βιομηχανίας (Τρόφιμα & Ποτά, Φάρμακα, Υλικά Συσκευασίας, κτλ), η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική υποστήριξη των πελατών της, με 45 έμπειρους και πιστοποιημένους μηχανικούς και 7 Οργανωμένα Κέντρα Τεχνικής Υποστήριξης (Αθήνα, Θεσ/νίκη,Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Κύπρος).