Στο 2ο Video Case Study, παρουσιάζουμε μια εφαρμογή κωδικοποίησης προϊόντων η οποία έχει βοηθήσει πολλές Ελληνικές Βιομηχανίες να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η εφαρμογή σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ με στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών σε πλαστικούς περιέκτες.

Δείτε το Case Study στο παρακάτω video:


Η Ανάγκη

Συγκεκριμένα, η ανάγκη του πελάτη ήταν:

  • Να επικολλάται μια προτυπωμένη ετικέτα πλάτους 8 εκατοστών στην κάτω πλευρά της συσκευασίας.
  • Να επικολλάται μια δεύτερη ετικέτα μεγαλύτερου πλάτους (32 εκατοστών) στην επάνω πλευρά, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδιπλώνεται περιμετρικά της συσκευασίας.
  • Να εκτυπώνονται στην δεύτερη ετικέτα μεταβλητές πληροφορίες ιχνηλασιμότητας όπως ο κωδικός παραγωγής LOT και η ημερομηνία λήξης.

Αυτό που έκανε η επιχείρηση πριν παραδοθεί η λύση της Θεοδώρου Αυτοματισμοί, ήταν μια διπλή και χρονοβόρα εργασία. Αρχικά, οι ετικέτες επικολλούνταν με το χέρι μια – μια σε κάθε συσκευασία. Στη συνέχεια, οι χειριστές τοποθετούσαν τα προϊόντα σε ξεχωριστή γραμμή στην οποία εκτυπώνονταν μέσω βιομηχανικού εκτυπωτή οι απαιτούμενες πληροφορίες.

Η πρόκληση για μας, ήταν να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που θα ικανοποιούσε 2 βασικές απαιτήσεις:

  • Μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα στην επικόλληση ετικετών, ταυτόχρονα και στις δυο πλευρές της συσκευασίας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Αξιοποίηση του υπάρχοντος εκτυπωτικού εξοπλισμού, ώστε να κρατηθεί το κόστος επένδυσης σε χαμηλά επίπεδα.


Η Λύση

Με την λύση που σχεδιάσαμε στην Θεοδώρου Αυτοματισμοί οι ετικέτες επικολλούνται αυτόματα και στις 2 επιφάνειες με ένα μόνο πέρασμα του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα οι μεταβλητές πληροφορίες εκτυπώνονται online επάνω στο προϊόν.

Το σύστημα αποτελείται από μια Γερμανικής κατασκευής διάταξη ετικετέζας HERMA 652, στην standard έκδοση της, πάνω στην οποία έχουν προσαρμοστεί 2 κεφαλές επικόλλησης H400: Μια για την επικόλληση της μικρής ετικέτας στο κάτω μέρος της συσκευασίας και μια για την επικόλληση της μεγάλης ετικέτας στο επάνω μέρος της συσκευασίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται διάταξη εμβόλων ελεγχόμενα από PLC, τα οποία επιτρέπουν την σωστή επίστρωση της ετικέτας στις δύο πλαϊνές πλευρές, περιμετρικά της συσκευασίας. Αμέσως μετά, Βιομηχανικός εκτυπωτής Domino Inkjet που έχει προσαρμοστεί στην διάταξή μας, εκτυπώνει την ημερομηνία λήξης και το LOT πάνω στην ετικέτα.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση χρειαστεί και την εκτύπωση barcode ή περιγραφών, το μόνο που απαιτείται είναι η προσαρμογή On Line ηλεκτρονικού εκτυπωτή τύπου Smart Date στους βραχίονες της ετικετέζας. Η συγκεκριμένη λύση έχει ευρεία εφαρμογή τόσο στην Βιομηχανία Τροφίμων όσο και στην Φαρμακοβιομηχανία, όπου απαιτείται η εκτύπωση μεταβλητών πληροφοριών στις ετικέτες του ΕΟΦ.


Τα Οφέλη

  • Αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η παραγωγικότητα, λόγω της αυτοματοποίησης όλης της διαδικασίας εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών που πριν γινόταν με το χέρι. Ταυτόχρονα, βελτιώθηκε σημαντικά ο χρόνος απόκρισης της επιχείρησης σε νέες παραγγελίες.
  • Η ακρίβεια καθώς και η επαναληψημότητα στην επικόλληση της ετικέτας είναι της τάξεως του ενός χιλιοστού, κάτι το οποίο εξασφαλίζει την ομοιομορφία της συσκευασίας.
  • Αυξήθηκε σημαντικά η ευελιξία της παραγωγής. Το σύστημα παρέχει την δυνατότητα μικτής λειτουργίας: με ή χωρίς την διάταξη εμβόλων προσαρμογής της επάνω ετικέτας. Στην 2η περίπτωση, η ταχύτητα μπορεί να φτάσει και τα 100 προϊόντα ανά λεπτό! Επίσης, ο εκτυπωτής μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το σύστημα και να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές κωδικοποίησης μέσα στο εργοστάσιο.
  • Τέλος, πετύχαμε μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής μέσα από τον περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης στην διαδικασία της συσκευασίας, εκτύπωσης και επικόλλησης.